تفاوت باتری اسیدی و اتمی چیست ؟

باطری یک منبع ذخیره انرژی الکتریکی است که برای تأمین برق مصرفی مورد نیاز خودرو و بخصوص برای راه اندازی موتور خودرو بکار گرفته می‌شود. وقتیکه استارت می زنیم برق باطری از طریق یک رله (اتومات استارت) به موتور استارت جریان یافته و دنده استارت را به چرخش درمیاورد دنده استارت با درگیر شدن بافلایول، میل لنگ و سپس دیگر اجزاء متحرک موتور را به گردش در می آورد. 

همچنین برق سیستم جرقه زنی نیز تأمین شده و در نهایت موتور اتومبیل شروع به کار می کند. استارتر برای آنکه بتواند فلایویل را بچرخاند جریان زیادی را از باطری و سبب کاهش انرژی الکتریکی در باطری میشود. با روشن شدن موتور دینام فعال شده و به کمک مدار شارژ باطری را شارژ می کند. البته با بکار افتادن دینام تمام برق مصرفی خودرو نیز از طریق دینام تأمین میشود. در این مقاله تفاوت باتری اسیدی و اتمی را با هم خواهیم خواند و با انواع شارژ باتری خودرو آشنا خواهیم شد.

ساختار و تفاوت باتری اسیدی و اتمی

در خودروها اغلب از دو نوع باطری استفاده میشود:

باتری اتمی در تفاوت باتری اسیدی و اتمی
1-باطری اسیدی (الکترولیتی،تر)
باتری اسیدی در تفاوت باتری اسیدی و اتمی
2- باطری اتمی( سیلد یا خشک)

هردوی این باتری ها قابلیت شارژ (پرشدن) و دشارژ (تخلیه شدن) را دارند و میتوانند جایگزین یکدیگر شوند. وزن و ابعاد آنها بگونه ای است که قابلیت نصب به جای یکدیگر را دارند و بسته به نیاز خودروها در ظرفیت های متفاوتی ساخته میشوند.

مشخصه ظرفیت به معنی میزان انرژی الکتریکی است که باطری در خود ذخیره می کند مانند 40A/h، 75A/h، 120A/h ولتاژ تولیدی آنها نیز یکسان و 6V، 12V میباشد عمده ترین تفاوت باطریهای اسیدی و اتمی در جنس الکترولیت و صفحات باطری همچنین ساختار جعبه باطری است که به آن می پردازیم.

باطری اسیدی

این باطریها را به دلیل آنکه نیاز به مراقبت اندیک دارد ML Maintanace می نامند. باتریهای اسیدی با شش درب که در بالای آن قرار گرفته و به منظور ریختن الکترولیت بکار میرود قابل تشخیص با باطریهای اتمی می باشد. جعبه این باطری از شش خانه مجزا از هم تشکیک شده و در داخل هر خانه صفحات مثبت و منفی (پلیت) با تعداد متفاوت بسته به ظرفیت باطری در داخل محلولی به نام الکترولیت که از 73% آب و 27% اسید سولفوریک (نسبت حجمی) تشکیل شده قرار می گیرند.

 صفحات مثبت به یکدیگر و صفحات منفی نیز به یکدیگر متصل بوده و با انجام فعل و انفعال شیمیایی در هر کدام از خانه ها 2 تا 2/2 ولت برق تولید میشود. با اتصال خانه ها به یکدیگر بصورت سری باطری 12V خروجی خواهد داشت که از طریق قطبهای مثبت و منفی باطری به مصرف کننده ها جریان می یابد. مقدار محلول الکترولیت باطری حدوداً یک سانتیمتر بالاتر از سطح صفحات قرار می گیرد و  باید هر از چند گاهی میزان آن کنترل و در صورت نیاز به داخل خانه ها آب مقطر اضافه کنیم. 

خروج گازهای هیدروژن تولیدی در خانه ها که از طریق منافذ درب باطری وارد محیط میشود سطح الکترولیت را پائین می آورد. برروی خانه باطری دو خط  شاخص min و  max وجود دارد که حداقل و حداکثر الکترولیت را در خانه ها نشان می دهد. مهمترین عیب باتریهای اسیدی ریزش صفحات باطری و کم شدن غلظت الکترولیت و ضعیف شدن تدریجی ظرفیت و برق دهی آن می شود. در نتیجه موتور به سختی استارت می خورد، که در هنگام سرد بودن محیط خود را بیشتر نشان می دهد که نشانه ای برای پایان عمر باتری می باشد.

باتری اتمی (سیلر)

باتریهای اتمی که به باتریهای خشک نیز شناخته میشوند. باتری پلمپ شده ایست که دارای یک درپوش یکپارچه بوده و نیازی به اضافه کردن الکترولیت و یا بازدید آن ندارد. مهمترین شانه ظاهری باتریهای اتمی نداشتن در پوش برای هر خانه باطری و وجود یک چشمی بر روی باطری برای تعیین میزان شارژ باتری است. به دلیل جنس صفحات و نوع الکترولیت ژله ای مورد استفاده در باتری نیازی به بازدید و چک کردن سطح الکترولیت ندارد و برروی جعبه باتری عبارت  (MF) maintenance free به معنی نیازی به مراقبت ندارد قابل مشاهده است. باتریهای اتمی با دو نوع فن آوری کلسیم کلسیم و یا کلسیم سیلدر ساخته شده که نوع اول بدلیل ارزانتر بودن  کاربرد بیشتری دارد. همانطور که بیان شده باتریهای اتمی یک نشانگر چشمی دارند که شبیه یک هیدرومتر عمل کرده و با تغییر رنگ وضعیت شارژ باطری را نشان میدهد.

باتری اتمی در تفاوت باتری اسیدی و اتمی

سبز بودن چشمی: نشانه شارژ کامل باتری است و باتری در بهترین حالت خود قرار دارد.

سفید بودن چشمی: نشانه دشارژ باطری بوده و باید باتری را تعویض کنیم.

سیاه یا قهوه ای بودن چشمی: نشانه ضعیف شدن الکترولیت بوده و هرچند میتوان از باتری استفاده نمود ولی باتری به هنگام اشارت زدن ضعیف بوده و نشانه هشدار تعویض باطری است

نشانگر باتری ماشین در تفاوت باتری اسیدی و اتمی

مزیت باطریهای اتمی

شارژ باتری در تفاوت باتری اسیدی و اتمی

وقتی موتور روشن میشود دینام شروع به کار کرده و علاوه بر تأمین برق مصرفی خودرو باطری را نیز شارژ میکند پس شارژ باطری زمانی نیاز می باشد که علتهای زیر وجود داشته باشد.

  • مدت زمان زیادی از باتری استفاده نکرده باشیم.
  • در هنگام خاموش بودن خودرو وسایل برقی خوردو روشن مانده باشند.
  • وجود اتصالی در سیم کشی خوردو (برق دزدی)
  • دینام و مدار شارژ معیوب باشند.
  • بدلیل سولفاته شدن سر باطریها، باطری به خوبی شارژ نشود.
دستگاه دیاگ در وضعیت خاموش و روشن تفاوت باتری اسیدی و اتمی

دستگاه شارژ باتری

دستگاه شارژ باتری در انواع مختلفی ساخته میشوند: شارژهای کارگاهی و شارژهای دستی یا پرتابل. در نوع اول دستگاه شارژ این قابلیت را دارد که یک یا چندین باتری را با هم شارژ نماید. اما در نوع دستی که برای استفاده شخصی ساخته میشود هر باتری را باید جداگانه شارژ نمود. مهمترین بخش در شارژ باتری تنظیم ولتاژ و آمپر خروجی دستگاه بسته به باتری و یا باتریهای در حال شارژ است.

طریقه استفاده از شارژ باتری

– باطری را از روی خودرو خارج می کنیم دقت کنید اول کابل منفی و سپس کابل مثبت را باز کنید.

– باطری را از نظر سلامت ظاهری، نداشتن ترک و تمیز بودن قطبها بررسی نمائید. برای تمیز کردن قطبها میتوان از محلول جوش شیرین و آب گرم استفاده نمود.

– سیم مثبت دستگاه شارژ را به ترمینال مثبت و سیم منفی دستگاه شارژ را به ترمینال منفی باطری وصل کنید.

– دستگاه را روشن می کنیم اگر دستگاه از نوع اتوماتیک نباشد بصورت دستی آمپر خروجی را بین 5 تا 10% ظرفیت باتری تنظیم می کنیم. بطور مثال این آمپر در یک باتری 60A/h آمپر خروجی باید بین 3 تا 6 آمپر باشد.

 

– زمان شارژ باتری به میزان آمپر تنظیمی بستگی دارد یعنی در همین باتری 60A/h اگر آمپر خروجی دستگاه 6A باشد حدوداً 10 ساعت برای شارژ باتری نیاز می باشد.

– توجه داشته باشید شارژ باتری هرچقدر در زمان طولانی تری انجام شود از تخریب صفحات باتری جلوگیری میکند به عبارتی دیگر شارژ سریع عمر باتری را کاهش می دهد.

شارژ خورشیدی باتری

یک دستگاه شارژ قابل حمل بوده که با استفاده از صفحات خورشیدی که از نور خورشید برای تولید برق استفاده می کند تشکیل شده است. برای شارژ کافیست گیره های دستگاه را به باطری وصل کنیم و صفحه دستگاه را روبروی نور خورشید قرار دهیم. دستگاه شروع به شارژ باتری می کند. از امتیازات شارژ های خورشیدی امکان استفاده از آن در مکانهایی که دسترسی به برق شهری وجود ندارد بخصوص در جاده های خارج شهر می باشد.

پکیج خورشیدی شارژر باتری در مقاله تفاوت باتری اسیدی و اتمی

باتری به باتری چیست؟

مواقعی پیش آمده است که باتری خودرو خالی شده و امکان روشن کردن خودرو وجود ندارد. در این موقع با استفاده از باتری شارژ و اتصال قطبهای آن به باتری و شارژ توسط کابل میتوان به موتور استارت زده و خودرو را روشن نمود. باید دقت کرد حتماً قطب های مثبت باطری را به هم و قطب های منفی را نیز به هم وصل کرد یعنی اتصال موازی تا از افزایش ولتاژ که به مصرف کننده های خودرو صدمه میزند جلوگیری شود.

باتری خراب و باتری سالم و باتری به باتری کردن برای تفاوت باتری اسیدی و اتمی

شارژ همزمان دو یا چند باتری

اگر بخواهیم دو یا چند باتری را بصورت همزمان شارژ کنیم یا باید باتریها را بصورت سری و یا موازی به دستگاه شارژ وصل کنیم. تفاوت این دو اتصال این است که در نوع سری وقتی باتریها را به دستگاه شارژ وصل می کنیم ولتاژ باتریها با هم جمع میشود و شارژ باید به میزان ولتاژ کل باتریها خروجی داشته باشد. ولی در نوع موازی هر تعداد باتری 12V را اگر به دستگاه شارژ وصل کنیم خروجی دستگاه شارژ را میتوان بر روی همان 12V قرار داد و فقط آمپر خروجی را بسته به ظرفیت باتریها تنظیم نمود

باتری به باتری در تفاوت باتری اسیدی و اتمی

جمع بندی تفاوت باتری اسیدی و باتری اتمی+انواع طریقه شارژ باتری

– باتری یک منبع ذخیره انرژی الکتریکی است که برق مصرفی خودرو را در هنگام خاموش بودن و استارت زدن تأمین میکند.

– باتری بعد از راه اندازی موتور مقداری تخلیه شده و باید مجدداً شارژ شود.

– باتری اسیدی نیاز به مراقبت و اضافه کردن آب مقطر دارند.

– باتریهای اتمی بدلیل عدم نیاز به مراقبت و عمر بیشتر بهتر از باتریهای اسیدی هستند.

– شارژ دستگاهیست برای شارژ باتریهای تخلیه شده

– بهتر است باتریها را با آمپر کم و در مدت زمان بیشتری شارژ کنیم.

برای یادگیری کامل‌تر و دقیق‌تر، پیشنهاد می‌کنیم در دوره‌های آموزش برق خودرو و آموزش مکانیک خودرو نشان برتر شرکت کنید

دوره‌های محبوب نشان برتر